dilluns, 1 d’abril del 2019

Tintin i la lluna al Cosmocaixa


La mostra Tintín i la Lluna.Cinquanta anys de la primera expedició tripulada que exposa Cosmocaixa des de finals del 2018 commemora els cinquanta anys que s’estan a punt de complir de la missió que va convertir Neil Armstrong, Buzz Aldrin i Michael Collins en els primers humans que van aconseguir arribar a la Lluna, l’any 1969. L'exposició repassa sobretot els avenços tecnològics que va fer falta desenvolupar per enlairar l’Apollo XI. “A la mateixa Lluna no es va fer gaire ciència -era més qüestió de prestigi nacional!-, però va caldre molta ciència per arribar a la Lluna”, assegura l’enginyer i comissari de la mostra Rafael Clemente fent referència als milers de tècnics que es van contractar, les centenars d’universitats que es van implicar en la missió i el paper que hi va tenir la indústria.
En aquest sentit, a l’exposició es pot veure, per exemple, una còpia del teclat numèric que va permetre que els astronautes es comuniquessin amb la Terra, una rèplica de la cabina que va aterrar a la superfície lunar (l’original és a Washington) i una maqueta de la nau a mida real perquè el públic “s’adoni de com n’era, de petit, l’espai amb què es va anar a la Lluna; hi havia l’espai just per fer una tombarella a l’aire”.

El 1969, un ésser humà, l’astronauta Neil Armstrong, trepitjava la Lluna per primera vegada. No obstant això... Tintín ja l’havia trepitjada molt abans, el 1950! Ciència i còmic s’uneixen per explicar aquest viatge històric.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada